SĂCULEȚUL DIGITAL

SITE DE RESURSE DIGITALE PENTRU COPIII CU DIZABILITĂȚI

by Mihaela

Aceasta este o poveste despre cireșul Titi și tranziția anotimpurilor. 

Cireșul Titi și anotimpurile

Autor: Gyöngyike Lakatos

Disciplina: Comunicare / Terapia tulburărilor de limbaj / Educație perceptiv-vizuală / Stimulare multisenzorială / Stimulare cognitivă

Nivel recomandat: preșcolar - primar

Descrierea activității: Aceasta este o poveste despre un pom de cireș și tranziția anotimpurilor, în care am încercat să redăm modificările survenite în natură, odată cu schimbarea anotimpurilor prin personificarea cireșului. Copilul va fi poziționat în fața dispozitivului cât mai comod, pentru a facilita o bună percepție vizuală a imaginilor derulate. El va trebui:  să privească, să asculte, să arate, să denumească sau să recunoască personajele. În cazul în care imaginile se derulează prea repede pentru a putea valorifica la maxim fiecare imagine în parte, se recomandă să se pună pauză. Astfel, îi vom da copilului suficient timp pentru a localiza, recunoaște, indica, imita, repeta. Este recomandată vizionarea materialului de mai multe ori. Acolo unde este posibil, copilașul va fi încurajat să rețină denumirile anotimpurilor și ale câtorva fenomene simple ale naturii. 

Obiective: stimularea comunicării, formarea și dezvoltarea limbajului, dezvoltarea capacității de recunoaștere a unor imagini, formarea unor noțiuni de orientare temporală, consolidarea unor noțiuni de orientare spațială.

Resurse "muzicale"

"Muzica reprezintă arta de a exprima sentimente şi idei cu ajutorul sunetelor combinate într-o manieră specifică. Ea se bazează pe ritm, armonie şi melodie.”(V. Preda)

Se pare că ea stimulează dezvoltarea cerebrală, poate sprijini reeducarea simţurilor, facilitează comunicarea şi exprimarea emoţiilor, îmbunătăţeşte memoria fixând unele amintiri, poate aduce o stare de bine şi de relaxare.

Materialele video selectate de pe youtube, ale căror link-uri le găsiţi mai jos, le-am considerat ca fiind “mai speciale”. Bucuraţi-vă împreună cu copiii de ele, priviţi-le, dar mai ales ASCULTAŢI-le!